Peganka - nezvyčajná pinto kačica

Загрузка...

Peganka kačica alebo návnada je dnes cenná trofej mnohých poľovníkov. A aj keď je to obyčajný vodný vták, je predmetom lovu na mnohých miestach kvôli jeho jasnému periu. Najmä kačica žije na soľných jazerách, ako aj v zálivoch morí. Oboznámte sa s nami.

Popis plemena

Peganka je pomerne veľká kačica, ktorá zaujíma strednú pozíciu medzi obyčajnými divými kačicami a husami. Dnes predstavuje veľmi veľké obyvateľstvo, rozdelené do dvoch skupín. Prvý z nich žije v oblastiach so slanou vodou, napríklad v Strednej Ázii, a druhá skupina žije v Rusku, napríklad v lesostepnej a stepnej zóne na juhu krajiny. Tiež si vyberá ostrovy Bieleho mora pre hniezdenie.Okrem toho, rôzne poddruhy týchto kačíc majú rozdiely v spôsobe života, napríklad produkujú sťahovavé, čiastočne sťahovavé a sedavé peganky.

Vonkajšia charakteristika

Kačica Peganka má veľké telo, ale aj krk a nohy, ktoré sú pre tieto vtáky neobvyklé, sú dosť dlhé. Muži dosahujú v priemere hmotnosť 1,5 kilogramu, ženy - 1,3 kg. Táto kačica sa ľahko odlíši od ostatných vďaka svojej špeciálnej farbe. Ako mnohí odborníci hovoria, táto farba je všeobecne cudzia mnohým druhom voľne žijúceho vtáctva.

Základ celého peria je biely. Hlava samcov je vymaľovaná v jasnej čiernej farbe so zeleným odtieňom, potom sú hrudná kosť a lopatky červenohnedej farby, uprostred brucha sú na čiernych pásoch aj čierne pruhy. Keďže samci tohto typu kačíc sa nelíšia od samíc, hlavným rozdielom je prítomnosť jasných zelených zrkadiel na krídlach drakov, ako aj viditeľný rast epifýzy na čeľusti, ako je vidieť na fotografii. Nohy vtákov sú ružové.

rozmnožovanie

Šteniatka samcov sa sexuálne dozrievajú oveľa neskôr ako ženy. Tak, kačica je pripravená na párenie už v druhom roku života, zatiaľ čo muži sú len 4-5 rokov. Ak sú kačice sedavé, vznik dvojice začína skoro na jar, ak sa sťahovavé vtáky - dokonca aj v zimných táboroch. Celé obdobie letu kačice je potom držané dvojicou a lietajú na hniezdiská s rovnakým partnerom. Peganki sa vracia domov skoro, možno ich vidieť už na konci marca na stále zasnežených brehoch.

Aj keď sú tieto dvojice vyberané vtákmi vopred a iba jeden, to znamená, že samci sú monogamní, počas obdobia tokaningu sa draky správajú veľmi aktívne. Napríklad demonštratívne vytiahne krk a začne vydávať veľmi hlasné pískavé výkriky. Často sú tu často aj zápasy mužov, najčastejšie nie pre ženy, ale pre územie.

Peganok žije spravidla kolónie, zatiaľ čo hniezda môžu stavať ďaleko od vody. Samice si môžu vybrať opustené nory zvierat (líšky, jazveca, zajaca) alebo vykopať podobnú dieru na vlastnú päsť. Rovnako ako domov môže kačica obsadiť dutú alebo inú dutinu stromu. Vnútri ženského hniezda je položená suchá tráva a dole. Leží od 8 do 10 vajec, menej často 12. Kvôli častej blízkosti umiestnenia pazúrov viacerých samíc však môžu bezohľadné matky hádzať svoje potomstvo do hniezd iných ľudí. Preto sa často jedna žena inkubuje a potom rastie niekoľko plodov.

Násadové vajcia trvajú 30-31 dní, zatiaľ čo samec nikdy neopúšťa územie hniezda. Keď žena opustí nory, aby jedla v nádrži, samec zodpovedne stráži vajcia. Ako sa predátor približuje, začne hlasno klapať krídlami a preletieť nad hniezdom. Po vypočutí alarmu sa samica rýchlo vráti späť do spojky.

Mláďatá narodené na svete okamžite poslali pre svojich rodičov do rybníka. Ale často sú na tejto ceste varovaní mnohými nebezpečenstvami. Preto aj blízke vtáky sa snažia chrániť mláďatá, ktoré ich sprevádzajú do vody. Po 40-50 dňoch mláďatá môžu lietať.

hlas

Peganka odkazuje na hluchý druh kačíc. Môžu produkovať až 12 slabík za sekundu, takže väčšinu času ich výkriky vyzerajú ako krásne chvosty. Zvuky mužov a žien sú veľmi odlišné. Napríklad, keď sa staráte o partnera, drake najčastejšie vydáva píšťalku, podobnú "du-du-de-du ...". Môže tiež robiť hluché zvuky „ha-ha-ha ...“. Samica reaguje rýchlym a neprerušovaným "gagaga ...". Keď sa žena obáva, vydáva viac vytiahnuté slogan „haak-haak ...“. Ale muž kričajúci píšťalku "Ksyai-Ksyai ..."

Distribúcia a biotop

Väčšinu času, s výnimkou obdobia hniezdenia a zametania, kačica peganka trávi vo vode a na brehu nádrží. Vďaka pomerne vysokým nohám a krku, nad krajinou, na rozdiel od mnohých iných divokých vodných vtákov kačice, sa pohybujú rýchlo a dokonca vedia, ako bežať. V tejto peganke sú veľmi podobné husi. Lietajte rovno, ale pomaly. Podobne ako husi počas letu sa chystajú na klin, ako na fotografii.

Dnes sa tento typ kačice najčastejšie vyskytuje v západnej časti Európy (pobrežie), v južných oblastiach Švédska a na Britských ostrovoch. Na severe si vyberte pobrežie Bieleho mora. Ale najväčšia populácia Peganok dnes sa nachádza v stepnej zóne Ruska, na severnom brehu Čierneho a Azovského mora. A tiež v častiach Strednej Ázie.

Počas vylievania, peganka robiť sezónne migrácie, kde zostanú na 25-30 dní pri strate schopnosti lietať. To je dôvod, prečo väčšina dospelých vtákov odletieť ešte predtým, ako ich mladí dospelí. Najobľúbenejšie miesta počas prestávky pre peganok sú v delte rieky Labe a Weser, tu v auguste až 100 tisíc jedincov, ako aj anglický záliv Bridgewater. Po dokončení moltu sa vtáky vracajú do svojich bývalých hniezdnych lokalít.

jedlo

Peganka si vyberá živočíšne produkty ako potraviny. Môžu to byť malé mäkkýše a kôrovce, larvy hmyzu. Samozrejme, v rôznych oblastiach sa kačice živia rôznymi krmivami. Napríklad, na severe, peganka často jej slimáky, ale v čiernom a Azov mora, Artemia kôrovce a larvy komárov tvoria základ ich stravy.

Môžu tiež jesť poter a kaviár. V zime sa do ponuky pridávajú zeleninové časti ako ďalší zdroj živín. Na rozdiel od väčšiny kačíc z vodných vtákov, peganka nevie, ako sa potápať.

Загрузка...

Populárne Kategórie